Wop wop!

Har precis bokat resan till London i juni, 7-13 närmare bestämt. En 4,5-poängskurs och nästan hela klassen ska med. Det blir Londons avigsidor och gamla anrika broar i Wales med kunniga lärare som guider. Hur bra låter inte det? AT är grymt på det viset!

Nu ska jag fortsätta knappra på uppsatsen om Sagrada Familia, känns som att jag gör det dygnet runt, ibland med förtjusning och ibland under tvång, den kommer aldrig bli klar... Känns det som. Men den ska in den 8:e, så vi får hoppas att aldrig är då.

Kyrkor, passivhus och lite, lite fritid.

Absid, kyrktorn, kyrktorn och fler kyrktorn, Ärofasad, mittskepp, långskepp, tvärskepp... alla jävla skepp. Nåja, jag får skylla mig själv som väljer att skriva en 10 sidor uppsats om en kyrka. Måste erkänna att det känns ganska givande trots att allt jag läser om är kopplat till Gud, Jesus, apostlar och lärljungar. Gaudí var en fantastisk man.

Hörrni, byggnadsmaterialtentan gick mot förmodan bra, tror kanske att jag kan få en fyra. Hurra för lärare med typtentor och samma uppgifter år efter år! Ny läsperiod har börjat, läsperioden från helvetet har vi fått veta i förväg. Jag tror att det är sant.

I onsdags var det halvtidskritik på vårt radhus-projekt. Det kändes bra! Det är sjukt givande att jobba i grupp och helt klart det roligaste projektet, då vi gör bostäder som passivhus. Känns verkligen som att jag kan se en framtid som arktitekt/ingenjör med miljöprofil. Byggnadsfysik som vi läser nu handlar också en hel del om hur man kan skapa behagligt inneklimat i en byggnad, i den kursen ska vi räkna på energibehovet i vårt radhus från projekt-kursen. Sjukt bra upplägg, det känns som att man börjar närma sig anledningen till varför man sökte Arkitektur och teknik.

Vårt fösta utkast på en fasad, gjort i ArchiCAD. De gröna växterna hjälper till som solskydd, ett av de största problemen i ett passivhus är att det blir för uppvärmt av solen på sommaren.

Nåja, allt är inte bara skola, även om det känns så vissa dagar. I torsdags hann vi med en afterwork på andra lång med det gamla vanliga gänget, väldigt trevligt! Igår var vi ute i Gråbo hos Camilla och Rasmus på grillpremiär. Tada! Redan den 26:e mars. Det var strålande sol hela dagen, men riktigt, riktigt kallt. Minus 6 grader som värst! Vi åt våra grillspett inne med andra ord, haha!

Jag och Lars är dessutom med i Utmaningen på Fysiken, gymmet alltså, vilket innebär att man får prylar om man tränar mycket. 36 gånger innan den 12:e juni ger strumpor, "buff" (brett pannband/halsduk) och t-shirt, det betyder tre gånger i veckan fram till dess. Någon gång mer än vanligt alltså. Riktigt roligt! Sjukt pepp! Nu är det dags för lite slappande framför TV:n i sann söndagsanda, det är Bones som gäller just nu, bra skit!


Dagen före tenta

... och lunchen säger väl allt om mitt tillstånd. För det första intas den på eftermiddagen, för det andra ligger matkreativiteten på minus på skalan. Jag äter det jag httade i kylen med det jag hittade i skafferiet; sekt falukorv med gogreens salsa. Ingen jättehöjdare ska jag säga. Till anrättningen har jag några skivor bröd, hembakat surdegsbröd faktiskt, vilket möjligen hade lyft måltiden om det inte vore några dagar gamalt och rätt torrt.

Jag är dock stolt som en tupp över brödet, mitt första riktiga surdegsbröd och det vart extremt bra när det var nybakat!



Bara surdeg som jäskraft, ingen jäst. Receptet är från Pain de Martins surdegsbok och heter honungsbröd. För att få det att spricka så fint har jag plattat ut degen på bakbordet och vikt in kanterna mot mitten innan jag la den i jäskorgen. SUPERGOTT var det, hård skorpa och luftigt innehåll!

Eftersom vi har ca 18 grader i vårt kök har jag förgäves försökt göra en surdegsgrund i några månder, men misslyckats. Nu har jag dock hittat en varm hörna och fått en färdig surdegsgrund av Olle som jag matar och pysslar om. Mysigt va?

Nu ska jag iallafall återgå till det jag gjort 10 timmar om dygnet sen i lördags: Plugga röven av mig. Inget annat har jag gjort! Bara pluggat. Och ätit. Och sovit. Och bakat ett stackars bröd. Nåja, idag ska jag ge det sisa jag har, håll tummarna för mig imorgon!

Barcelona...


... here we come! Gaudi, art nouveau, medeltid. Kan det bli fel? Sista veckan i april är det Spanien som gäller för mig, Ingrid och Amanda!

Wow, Borås!

Vem hade egentligen kunnat tro att Borås skulle vara så spännande? Fredagens studieresa var riktigt lyckad.

Förmiddagen lämnade mig inte överväldigad, men eftermiddagen! Vi började med ett besök i Bergmanhuset hos MA-arkitekter. Fantastisk svävande byggnad ritad av dem själva. Insidan var vacker i betong. Vi drog sedan vidare till Hestra parkstad utanför Borås där man 1994 lät en arkitekt från Sverige, Norge, Danmark och Findland bygga varsina bostadshuskolonier.


De danska i svart med trädetaljer, var superfint innbäddade i kullarna. Även de norska var superfina, med sina extrema färger och mysiga känsla. Tillsammans skapade de norska och danska en brokig samling av hus med någonslags mysig kombination av småstad- och nästan.... skidort-känsla. Väldigt speciellt.

De svenskritade var vita punkthus, de finska var färglösa, skidbacksliknande grejer. Man kanske kan gissa sig till att jag var föga inspirerad av arkitekturen när jag mitt i fotograferingen börjar uppmana alla andra inspirerade studenter att hoppa för att få bättre bilder, haha!


Sist var vi i Viskafors utanför Borås, med de coolaste passivhus jag sett. Utifrån vart bilderna knappast överväldigande vackra denna gråa vårdag, men inuti! Vit träpanel, alla fönster var djupa nischer som gav lyxiga sittplatser, genomtänkt planlösning och riktigt  gediget. Grymt.


Riktigt härlig och inspirerande studieresa. För att förgylla dagen ytterligare drog vi på after work när våra fötter åter tog i Göteborgsk mark. Plain kitchen, öl och musikquiz, lika bra som sist!

Igår var vi ute och promenderade i vårvädret ute i Gråbo tillsammans med Camilla och Rasmus. Vi käkade en grym middag bestående av någost så exotiskt som langos! Skön kombination av lyxig lördagsmiddag och festival, haha! Som en go avslutning på helgen har jag pluggat hela dagen idag, byggnadmaterial.

Och nu? Ja, nu ska jag laga mat, Lars sitter på skolan och borde vara hemma om ett tag, varm mat är väl de minsta man förtjänar efter en skolsöndag.

Ett paj-inlägg

Det. Börjar. Bli. Mycket. I. Skolan. Och samma sak varje gång som högen med plugg hopar sig, man blir lika förvånad... Plugga? Jag? Men det har ju varit... så lungt? Tenta 18:e mars. Stor uppsats in 8:e april. Projektinlämning 19:e maj. Tenta 30 maj. Där har ni min vår! Rolig, men tung. Det låter kanske inte så farligt, men problemet är att multi-taska, alltid blir någon av de fyra kurserna lidande...

Bloggar och äter taco-paj till lunch just nu, how's that for multi tasking? :)

Och påtal om paj så måste jag bara tipsa om bästa fest-uppslaget: Pajfest! Ingrid fyllde år förra veckan och hade en fest i lördags som gick ut på att alla fick ta med sig en paj. 30 pers och ALLA hade OLIKA pajer med! Och precis lagom mängd matpaj vs. efterrättspaj. Helt fantastiskt trevligt! Kvällen började med ett glas rött och pajbak

med Isa och avslutades med Olle och Lotta med vänner på Notting Hill och en öl. Helkväll verkligen!

Och i söndags hade vi söndagsmiddag med Camilla och Rasmus, poterstek för hela slanten, riktigt lyckad sådan dessutom. Det var en riktigt bra helg!

Nej, nu börjar pajen sina här i matlådan, dags att återgå till material vid höga temperaturer och emissioner som pluggandet råkar involvera just nu. Byggnadsmaterial är faktiskt en intressant kurs, dock torr bitvis och dessutom 433 instuderingsfrågor att lära sig. Imorgon blir det studieresa till Borås, det är sånt som får en att orka dom torra bitarna! :)


RSS 2.0